09.07.2015

Українська делегація в Мінську передала ОБСЄ оновлену інформацію про злочини РФ

Під час засідання тристоронньої контактної групи 7 липня в Мінську українська делегація в черговий раз виступила проти так званих “гумконвоїв”, передала ОБСЄ оновлену інформацію про злочини РФ. Про це повідомила народний депутат України з фракції “Блок Петра Порошенка”, уповноважена Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

“7 липня, коли українська делегація в Мінську вчергове билася проти так званих “гумконвоїв” і передала ОБСЄ оновлену інформацію про злочини РФ і порушення міжнародного права, про вторгнення без відповідних дозволів на українську територію, високопоставлений чиновник ООН, а саме Керівник женевського офісу Управління ООН з координації гуманітарних питань Рашид Халіков під час зустрічі з міністром надзвичайних ситуацій РФ заявив про “високу оцінку ООН тридцять одного російського гумконвою до Донецької і Луганської областей”, — написала І.Геращенко.

Вона зазначила, що на даний час українські дипломати підготували відповідні заяви і ноти про неприпустимість подібних висловлювань, що не співпадають і з офіційною позицією ООН.

“Чекаємо офіційної реакції на ці спроби чиновника ООН виправдати незаконні поставки Росією вантажів невідомого вмісту для контрольованих Москвою незаконних збройних формувань. І, звичайно, зараз має бути дуже активна позиція всіх українських дипломатів. Адже спосіб доставки цих конвоїв суперечить не лише законодавству України, але й зобов’язанням, які взяла на себе Росія, підписавши Комплекс заходів з виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року (пункт 7). З того часу Росія 18 разів порушила пункт 7 Комплексу заходів і, за наявною інформацією, готується до організації чергового “контрабандного конвою” в Україну (орієнтовно — 16 липня). Загалом протягом 2014-2015 рр. в ОРДОЛО було надіслано 31 “гумконвой”, — розповіла уповноважена Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Крім того, І.Геращенко повідомила, що нашою делегацією в ПАРЄ був підготовлений лист на офіс Генсека ООН Пан Гі Муна з нашим протестом і незгодою щодо тональності його виступу на червневий сесії ПАРЄ, де він ані словом не згадав анексію Криму.

“Будемо говорити про те, що подібна поведінка високопосадовців ООН підриває довіру до організації і з іншими нашими зарубіжними партнерами: щоб не лише Україна, а й весь цивілізований світ вимагав від чиновників ООН не з Росією загравати, а дбати про авторитет своєї організації”, — додала І.Геращенко.